Oplossing voor geëmigreerde Nederlanders met in buitenland expirerende lijfrente

Samen met DNB, het ministerie van Financiën en de Belastingdienst heeft het Verbond van Verzekeraars een oplossing gevonden voor de problemen die klanten met een lijfrente ondervinden als ze naar het buitenland vertrekken. De problemen deden zich voor bij het omzetten van een lijfrente in een periodieke uitkering. Geëmigreerde Nederlanders konden in veel gevallen geen direct ingaande lijfrente-uitkering ontvangen, omdat ze geen nieuw contract konden sluiten met de verzekeraar die de uitkering moest verrichten. Dit leidde veelal tot afkoop.

Bij afkoop van een lijfrente is volgens de belastingwet belasting verschuldigd. Dat alles kon ertoe leiden dat de geëmigreerde Nederlanders in één keer met de Belastingdienst moesten afrekenen in plaats van over een reeks van jaren zoals dat normaal gesproken het geval is.

De belemmeringen zijn grotendeels weggenomen, nu zowel de opbouw- als de uitkeringsfase bij een verzekeraar onder bepaalde voorwaarden worden beschouwd als één contract. Dat betekent namelijk dat geëmigreerde Nederlanders in de meeste gevallen wel periodiek een lijfrente-uitkering kunnen ontvangen.

Klanten die uitsluitsel willen, kunnen daarover contact opnemen met hun eigen verzekeraar. Lees daarover meer in het nieuwsbericht van 23 febuari 2018 op de website van het Verbond van Verzekeraars. Voor leden van het Verbond van Verzekeraars is een circulaire over dit onderwerp te downloaden.

2 reacties op “Oplossing voor geëmigreerde Nederlanders met in buitenland expirerende lijfrente”

 1. Jan-Willem van der Geest

  Het was natuurliijk ook een meer dan idiote situatie die nu rechtgezet lijkt. Ongelijke behandeling zonder redelijke grond van Nederlanders die buiten Nederland gaan wonen als ze hun lijfrente willen omzetten.
  Misschien moet het Verbond van Verzekeraars zich er nu nog eens over buigen of deze “oplossing” ook mogelijk is voor allerlei andere verzekeringen, die allemaal vervallen bij emigratie. Ik heb dat nooit begrepen.

  Beantwoorden
 2. Gerrit Hallema

  Had vorige maand een expirerende stamrechtverzekering, vrij eenvoudig kunnen omzetten naar een bancaire uitkering.
  Klant is al vrij lang woonachtig in Frankrijk.

  Beantwoorden

Reageer