Ik ben mijn pensioen kwijt, hoe vind ik het terug?

Veel mensen hebben in het verleden ergens gewerkt, en misschien wel pensioen opgebouwd. Maar dat laatste weten ze niet zeker en waar dat pensioen dan opgebouwd zou zijn is ook niet bekend. Hoe vind je een verloren pensioen weer terug.

Heeft u wel pensioen opgebouwd?

Allereerst een opmerking over het feit of je echt pensioen hebt opgebouwd.
In het verleden gold in de meeste pensioenregelingen een toetredingsleeftijd van 25 jaar. Indien je jonger was, is het redelijk aannemelijk dat je geen pensioen hebt opgebouwd.
Verder gold bij deelname korter dan 1 jaar dat bij de meeste pensioenuitvoerders de opgebouwde aanspraken weer zouden vervallen. Indien je korter dan 1 jaar heeft deelgenomen kan het dus zijn dat je uiteindelijk geen pensioen hebt opgebouwd. Tenslotte was het gebruikelijk om alleen werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd te laten deelnemen aan de pensioenregeling. Dat zou dus ook een mogelijke uitsluiting kunnen zijn.

Wel pensioen maar geen gegevens

Indien je wel pensioen hebt opgebouwd, maar je hebt daar geen gegevens van, kun je besluiten om af te wachten. Uitvoerders gaan op grote schaal pensioenopgaven versturen naar mensen die ooit pensioen hebben opgebouwd. Verder komt er in 2011 een nationaal pensioenregister, waar alle pensioenaanspraken van iedereen worden opgenomen. Daar moet dat dus in terugkomen. Dat kan uiteraard alleen maar als je niet op korte termijn met pensioen gaat. Als je wel op korte termijn met pensioen gaat of op korte termijn over informatie dient te beschikken, kun je actief op zoek gaan.

Allereerst adviseer ik contact op te nemen met je voormalige werkgever of diens opvolgers. Maar als daar geen gegevens meer over te vinden zijn, bijvoorbeeld omdat het bedrijf failliet is, moet je actief op zoek.

Ex-collega’s

Een eerste stap kan dan zijn contact op te nemen met ex-collega’s. Kijk eens op LinkedIn, Facebook of Hyves. Misschien vindt u uw ex-collega’s daar weer terug. En mogelijk kunnen zij u helpen doordat zij wel informatie over hun pensioen hebben.

Pensioenfonds

Je kan kijken of het bedrijf waar je werkzaam was mogelijk was aangesloten bij een pensioenfonds. Voor een overzicht verwijs ik naar de site van De Nederlandse Bank (DNB). Je kan ook contact opnemen met DNB en daar je vraag stellen. Daarnaast kun je informatie opvragen bij het Verbond van Verzekeraars of bij Vereniging van bedrijfstakpensioenfondsen.

Er is ook een telefoonnummer voor informatie over pensioen dat je niet meer kunt vinden. Het telefoonnummer is 070-3117373. Dit nummer is iedere dag tussen 8:30 en 12:30 te bereiken. Deze mensen gaan actief op zoek naar een pensioenfonds dat bij de werkgever heeft gehoord. Zij gaan niet op zoek naar je pensioen. Dat moet je op basis van de informatie die je van hen krijgt zelf doen.

23 reacties op “Ik ben mijn pensioen kwijt, hoe vind ik het terug?”

 1. Nationaal Pensioenweblog statistisch jaaroverzicht 2010 • pensioenweblog.nl

  […] Ik ben mijn pensioen kwijt hoe vind ik het terug […]

  Beantwoorden
  • J.Boerman

   ik heb gewerkt omstreeks de jaren 1987 Bij Marpa b.v te S`Gravenpolder directeur dhr.D Wouterse is dit nog bekend?

 2. bröcker johan

  op zoek naar mijn pensioensverleden

  Beantwoorden
  • koos bakker

   In de jaren 90 tonnen verdiend voor Getronics service nu onderdeel HP. Een bescheiden uurtarief van 15 bruto. Het pensioen is nu 20 € per maand en niemand weet hoe dat kan

 3. andré Brands

  wie weet het pensioenfonds van V&D projecten* te Nijmegen/Tiel 1995-2001
  * is opgeheven maar wie krijgt wel een overzicht over het toen opgebouwd pensioen?

  Beantwoorden
 4. RS Mentink

  Ik heb van 1-9-1966 tot 1993 bij Vroom&Dreesmann gewerkt. Ik zou in het jaar dat ik 65 zou worden dit moeten melden bij het pensioenfonds, maar waar zijn zij nu bij aangesloten? Dus mijn vraag wat nu?

  Met vriendelijke groet,

  R S Mentink

  Beantwoorden
 5. M VAN PELT

  HALLO HEER
  IK HEET MIA VAN PELT GETROUWT GEWEEST MET DE HEER C J BOER. 13/03/1937. GEBOREN IN ROTTERDAM DE HEER BOER IS OVERLEDEN
  HEB IN HET VERLEDEN IN DE HAVEN GEWERKT BIJ VERSCHILLENDE FIRMAA’s BEN GESCHEIDEN
  HEB IK DAN RECHT OP HAVEN PENSIOEN
  GRAAG VAN U REACTIE
  MVGR. M VAN. PELT

  Beantwoorden
 6. Bas van der Meulen

  Geachte mevrouw van Pelt,

  U mag mij altijd (gratis) bellen of mailen.
  010-4488777

  Beantwoorden
 7. Gerard de Boer

  Hallo.
  Ik ben Gerard de Boer en ga in juli 2017 met pensioen.
  ik heb van Januari 1980 tot September 1991 bij Strabo verpakkingen gewerkt in Dedemsvaart….Het moederbedrijf zat in Den Dolder……24 September 1991 is Strabo Dedemsvaart afgebrand…..Ik heb achter veel instanties aangebeld….ex-collega’s gevraagd….. Niemand weet waar mijn pensioen is gebleven…..We praten over 11 jaar wat gewoon weg is.
  Misschien kunt u ons verder helpen.
  B.V.D Gerard de Boer…..0523-614401

  Beantwoorden
 8. H.M.Cruiming-Sleumer

  Ik heb van 1973 t/m 1978 bij de firma van der Borg en Heslinga gewerkt aan de Noorderhaven te Groningen
  Dit was een groothandel in horecabenodigdheden.
  Wie weet onder welk pensioenfonds dit valt?
  vr.gr. H.M.Cruiming-Sleumer

  Beantwoorden
 9. Ton Slijfer

  Uw pensioen is ondergebracht bij
  Delta LLoyd
  Spaklerweg 4
  1096 BA Amsterdam
  Postbus 1000
  1000 BA Amsterdam
  020-5948100

  Beantwoorden
 10. g van onna

  het gaat omde periode voor 1980
  heb bij misset in doetinchem gewertkt
  voor al de periode daar voor

  Beantwoorden
 11. D.Koomans

  Ik heb van 1 mei 1980 t/m 1 mei 1986 gewerkt bij fa. de Bruin (classificeer)uit Dodrecht gewerkt heb ik hier pensioen opgebouwd mij geboorte datum is 1957
  M.v.gr. D.koomans

  Beantwoorden
 12. Anja Goorden van Tichelt

  Goede morgen,
  Ik heb van 1972 t/m 1982 bij drie verschillende bedrijven op kantoor gewerkt eerst bij de firma Schieffelbush in Breda daarna bij transportbedrijf Verkooyen in Zundert en daarna bij de firma Merhottein in Zundert. Op mijn pensioen overzicht staat hier geen pensioen over vermeld. Zou ik hierover nog recht hebben op pensioen ik was 16 jaar toen ik begon.

  Groet
  Anja Goorden van Tichelt

  Beantwoorden
 13. Miep vEijmerenik heb gewerkt bij w

  Ik heb gewerkt 19 70, 71 ij ranx xerox heb ik daar geen pensioen van, en ook bij st anna im venray 1971

  Beantwoorden
 14. Miep vEijmerenik heb gewerkt bij w

  Ik heb gewerkt 19 70, 71 ij ranx xerox heb ik daar geen pensioen van, en ook bij st anna im venray 1971

  Nee heb ik niet gezegt, vul het net im

  Beantwoorden
 15. Miep vEijmerenik heb gewerkt bij w

  Ik heb gewerkt 19 70, 71 ij ranx xerox heb ik daar geen pensioen van, en ook bij st anna im venray 1971

  Nee heb ik niet gezegt, vul het net im

  Beantwoorden
 16. J.L.K. Hisken

  Ik heb in de periode 1989-1991 pensioen opgebouwd bij COVAM = Cooperatieve Vereniging voor Administratieve Automatisering te Eindhoven. COVAM is gefuseerd met RCD en Agridata. En doorgegaan onder de naam Agridata. Niemand weet waar mijn pensioenaanspraken gebleven zijn. Vermoedelijk is mijn pensioen ondergebracht bij Interpolis. Maar bij Interpolis zegt men van niets te weten. En ik kan niets aantonen, omdat ik geen polisnummer meer heb. Wel heb ik getuigen die zeggen dat de pensioenen naar Interpolis gegaan zijn. Wie o wie kan en wil mij verder helpen. Dank. Johan

  Beantwoorden
 17. g.van den elshout-van haaren

  zoek naar pensioenuitkering van werkgever KESER uitzendburo te Den Bosch. heeft sinds lange tijd een andere naam. wie kan mij hierover informeren. bedankt!

  Beantwoorden

Reageer