Het arbeidsongeschiktheidspensioen uitgelegd

Een arbeidsongeschiktheidspensioen is een aanvulling op de uitkering van de overheid, de WIA. Het is een uitkering die ingaat na 2 jaar ziekte. De eerste 2 jaar van ziekte dient de werkgever het loon door te betalen (tenminste 70%), zodat het arbeidsongeschiktheidspensioen in die periode nog niet nodig is.

De hoogte van het arbeidsongeschiktheidspensioen is als volgt omschreven: welke niet uitgaat boven hetgeen naar maatschappelijke opvattingen redelijk moet worden geacht. Deze norm wordt in de praktijk uitgelegd als  80% van het laatstverdiende salaris. In de praktijk komen we ook hogere percentages tegen.

De uitkering van de overheid (WIA) geeft een inkomen bij arbeidsongeschiktheid van 70% of 75%, afhankelijk van de mate en duur van arbeidsongeschiktheid. Daarbij is de uitkering maximaal gebaseerd op het maximum dagloon van € 48.716 (cijfer 2010). Slechts indien behoefte is aan een inkomen bij arbeidsongeschiktheid dat hoger is dan de 70% of 75% dient een aanvullend arbeidsongeschiktheidspensioen te worden toegezegd en verzekerd. En uiteraard indien er behoefte is aan een uitkering die gebaseerd is op het salaris dat hoger is dan het maximum dagloon. Dit arbeidsongeschiktheidspensioen wordt vaak een WGA-excedent of WIA-excedent genoemd.

Naast deze twee aanvullingen bestaan ook nog zogenoemde WGA-hiaten. Een gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemer wordt geacht het deel dat hij nog kan werken (zijn verdiencapaciteit) voor tenminste 50% te benutten. Indien dat (om welke reden dan ook) niet gebeurt, zal de overheidsuitkering (WGA) worden gekort. Hierdoor ontstaat een hiaat. Dat hiaat kan ook worden verzekerd. Formeel heeft dit echter niet direct met de mate van arbeidsongeschiktheid te maken, maar meer met werkloosheid (er wordt immers niet gewerkt, terwijl dat in theorie wel mogelijk is).

5 reacties op “Het arbeidsongeschiktheidspensioen uitgelegd”

 1. M.Walraven

  Goedendag,
  1. hoe kom ik er achter of ik recht heb op het
  arbeidsongeschiktheidspensioen en
  2. waar moet ik het aanvragen ?

  hartelijk dank.
  Miek Walraven

  Beantwoorden
 2. Sonja

  Ik ben 61 jaar, voor 80-100% afgekeurd en ontvang een WIA uitkering. Bij mijn Pensioenfonds Detailhandel heb ik een aanvullend arbeidsongeschiktheidspensioen aangevraagd. Zij zeggen dat ik hier geen recht om heb omdat dit alleen maar geldt als je een WAO uitkering ontvangt. En omdat de WAO uitkering niet meer wordt toegekend ontvangen volgens hen dus alleen de groep die op dit moment nog de oudere WAO uitkering ontvangt een arbeidsongeschiktheidspensioen.
  Dit lijkt mij onterecht. Afgekeurd voor 80-100% is afgekeurd en dat dit tegenwoordig WIA heet ipv WAO zou hierop toch geen invloed op mogen hebben???
  Graag hoor ik uw reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Sonja

  Beantwoorden
 3. Mariëlle

  Het is bizar, dat mensen met een topinkomen een aanvullend arbeidsongeschiktheidspensioen krijgen en de echte harde werkers, die altijd weinig verdiend hebben en zelf weinig hebben kunnen reserveren niet. Dit is onbegrijpelijk en op geen enkele manier goed te praten.

  Beantwoorden
  • HD

   Het is nog bizarder dat je je zo slecht verdiept hebt in deze verzekering en toch zo’n conclusie trekt. Het slaat werkelijk kant noch wal.
   Of en hoe je aanvullend verzekerd bent regelt meestal de werkgever (zo niet, dan ben je dus zelf verantwoordelijk en slaan het nog minder ergens op), dus ga aan het bureau van je HR-manager schreeuwen. Die bepaalt (namens de werkgever) of je extra verzekerd bent bij uitval. En voor hoeveel en hoe lang. Dat heeft dus niets te maken met weinig of veel inkomen.
   Ook is het frappant dat je “harde werkers” als synoniem gebruikt voor “weinig verdienen”. Dus als ik veel verdien, ben ik lui?

  • Marion

   Ik snap je verhaal. Ik vind het zelf ook niet te begrijpen dat de mensen met topinkomens voor allerlei extra’s in aanmerking komen en de mensen met modaal (of minder) nergens aanspraak op kunnen maken. Ik probeer wel me hierin te verdiepen, maar word er alleen maar verdrietig van. Mijn werkgever ontslaat mij niet, zodat hij geen transitiekosten hoeft te betalen en als ik zelf weg ga krijg ik ook niks. En dat mag gewoon van de rechter. Een directeur die aan een andere baan begint krijgt een jaarsalaris van 250.00 euro mee, wachtgeld etc. Het gaat over miljoenen en miljarden, terwijl ik al geholpen zou zijn met een paar honderd euro extra per maand. Waar hebben we het over? Ik snap nu wel beter waarom jongeren er niet voor kiezen om in de zorg of de bouw te gaan werken, maar zich richten op een baan met meer toekomstperspectief (mocht je b.v. arbeidsongeschikt worden.)

Reageer