Eerlijker over pensioen

 Harman Korte, bestuurslid van de Autoriteit Financiële Markten (AFM),’gedragstoezichthouder op financiële markten, heeft op 14 januari 2013 een speech gehouden tijdens het jaarlijkse seminar Eye on Pensions. De titel van de speech luidt ‘Eerlijker over pensioen’.

In deze speech geeft Harman Korte aan dat AFM wil dat jongeren voor hun pensioenpremie hogere pensioenrechten krijgen. “De premie die jongeren betalen, staat lang vast in de pensioenkas en levert daardoor relatief veel rendement op,” aldus AFM-bestuurder Harman Korte.

Doordat jongeren vaker van baan wisselen, de branche verlaten op zzp-er worden ontstaan problemen. Bij het pensioenfonds waar zij op jongere leeftijd zaten, maakt de ingelegde premie veel rendement, maar daar ziet de werknemer zelf weinig van terug.

De huidige doorsneepremie waarbij de jongeren feitelijk teveel betalen en de ouderen te weinig kan volgens Korte niet langer op begrip rekenen. Als een jongere op latere leeftijd bijvoorbeeld zzp’er wordt, of de arbeidsmarkt verlaat, dan profiteert hij niet van het voordeel dat ouderen hebben om een tijd lang relatief weinig premie betalen.

Korte stelt dan ook voor dat jongeren ofwel dezelfde pensioenrechten houden maar daarvoor minder premie gaan betalen, ofwel meer pensioen krijgen voor hun huidige premie.

2 reacties op “Eerlijker over pensioen”

 1. Ferd Claassen

  Er wordt in dit betoog wel heel gemakkelijk voorbij gegaan aan het feit dat de ouderen van nu ook jong geweest zijn en tien meer betaalden dan waarvoor ze rechten opbouwden. Die lagere premies later zijn een compensatie voor eerder betaalde te hoge premies. Dat neemt niet weg dat er best gediscussieerd mag worden over of dat anders zou kunnen. Maar niet vanuit het uitgangspunt dat het onrechtvaardig is dat ouderen nu een relatief (!) lagere premie betalen. Daarmee worden volstrekt onterecht bevolkingsgroepen tegen elkaar uitgespeeld.

  Beantwoorden
 2. Gerard van der Toolen/OR-Pensioenadviseurs

  @Ferd Claassen
  Uw stelling gaat op voor werknemer die hun hele leven bij dezelfde werkgever of in dezelfde branche hebben gewerkt. Je betaalt teveel als je jong bent en te weinig als je ouder bent.
  Aangezien dit fenomeen steeds minder voorkomt, klopt de stelling dat als je jong bent en elders gaat werken je veel teveel betaald kunt hebben.
  Goed dat hier (eindelijk) aandacht voor is.

  Beantwoorden

Reageer